Baixen les exportacions de Catalunya. Al juny s’ha venut un 10% menys que fa un any, així doncs, s’agreuja la tendència des del gener, mentre que les importacions no baixen al mateix ritme, cosa que fa augmentar el dèficit comercial.
Les dades d’aquest sisè mes de l’any trenquen amb dos mesos de creixement interanual. Pràcticament tots els sectors van experimentar un retrocés en les vendes a l’estranger, excepte els de productes energètics (+49,1%) i el de matèries primeres (+5,8%).
Ho constaten les dades de l’informe de comerç exterior del juny elaborat pel Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa, que s’han fet públiques.
En el conjunt del primer semestre del 2024, la baixada de les exportacions ha estat del 5,3%, cosa que ha situat la xifra total en els 50.400 milions d’euros, 8.424 dels quals corresponen al juny.
Per sectors, el de productes químics va concentrar gairebé el 30% del total de Catalunya, amb 2.392,2 milions d’euros, encara que va rebaixar-se un 18,6% interanual. També va obtenir xifres negatives les exportacions d’automòbils, un 16,2%, fins als 1.332,7 milions; l’alimentació begudes i tabac, un 6,2%, fins als 1.277,3 milions, i els béns d’equip, un 10,6%, fins als 1.269,5 milions.
Aquesta baixada ha estat superior a la de les importacions, de manera que el dèficit comercial català, la diferència entre el que es ven i el que es compra, s’ha incrementat en aquest primer semestre. La baixada s’ha notat principalment en les exportacions cap als països de la zona euro de la Unió Europea, i també al Regne Unit, Amèrica i l’Àsia, mentre que a Oceania van pujar un 15,8%. A Girona van disminuir les vendes a l’estranger un 7,6%, arribant als 703,5 milions d’euros.
En el conjunt d’Espanya, en canvi, l’evolució no és tan negativa i ha permès millorar una mica el dèficit comercial en relació a l’any passat, perquè hi ha hagut menys baixada d’exportacions que d’importacions.
De fet, si no s’hi incloguessin les importacions de matèries primeres per generar energia, com el petroli i el gas, la balança comercial de tot l’Estat se situaria pràcticament en equilibri.
En concret, les exportacions de tot l’Estat al mes de juny van pujar a 32.968, el segon valor més elevat en aquest mes registrat des del 1995, un 3% menys que el primer, que va ser l’any passat.
De tota manera, les exportacions de Catalunya cap a la resta del món continuen sent més d’una quarta part de totes les de l’estat espanyol, un percentatge molt superior al que li pertocaria pel pes demogràfic.